5 Mart 2024 Salı     215

NTB’DE YEŞİL SANAYİ PROJESİ TANITIM VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

Nizip Ticaret Borsası’nda ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleşti.

Nizip Ticaret Borsası (NTB) ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) işbirliğinde düzenlenen ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ toplantısında çevresel sorunlar, iklim değişikliği ve karbon düzenlemesi ele alındı.

Toplantıda çevresel ve iklim değişikliği sorunları ele alınarak, gelecek nesillerin sürdürülebilir bir yaşam sürmesi için sanayideki yeşil dönüşümün gerekliliğine dikkat çekildi.

NTB Meclis Başkanı Ahmet Polat, yaptığı konuşmada küresel ekonomik zorlukların devam ettiği bir dönemden geçtiklerini söyledi. Büyümeden ve istihdamdan ödün vermeden karbon emisyonlarını azaltmaya ve iklim değişikliği ile mücadeleye devam edilmesi gerektiğini belirten Başkan Polat, “Yükselen piyasaların ve gelişmekte olan ekonomilerin kapsamlı kalkınma ihtiyaçları göz önüne alındığında, karbondan arındırma çabalarına sürdürülebilir ekonomik büyümenin eşlik etmesi hayati önem taşımaktadır” diye konuştu.

Dr. Fatih Balcı ise “Artık hepimiz ‘yeşil sanayi’ ve ‘döngüsel ekonomi’ kavramlarının farkındayız. Bu kavramlar önümüzdeki dönemde de hiç olmadığı kadar önemli hale gelecektir. Artık, şirketlerin sürdürülebilir başarı elde edebilmesi için finansal performansları yeterli değil. Şirketlerin toplum ve çevre için oluşturulan finansal olmayan değerlerini de ortaya koymaları ve sürdürülebilirlik risklerini doğru şekilde yönetmeleri gerekiyor.”

Avrupa Yeşil Mutabakatı’na dair bir proje başlattıklarını açıklayan Dr. Fatih Balcı, şunları kaydetti:

“Gaziantep de sanayicilerimizin ham madde kullanımı, atık yönetimi, karbon salınımı, su ve atık su yönetimi konularında ulusal ve uluslararası düzenlemelere göre değerlendirmeleri içeren çevresel durum raporlarını hazırlıyoruz. Bu raporlar karbon ve su ayak izi hesaplamalarını ve tesislerin yeşil dönüşüm için yatırım ihtiyaçlarını da içerecek şekilde hazırlanmaktadır. Projemizle sanayicilerimizin bilime dayalı hedefler belirlemelerini sağlıyoruz. Dünya Bankası tarafından sağlanan 450 milyon dolarlık Yeşil Sanayi Projesi’nin önemli bir kaynak olduğunu ve bu dönüşüm için önemli katkı sağlayacağını belirtmek isterim.” ifadelerine yer verdi.